keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kesäkuun ruokamenot



















Siinäpä kesäkuun kuitit. Lisäksi 21 euroa meni kananmuniin, jotka haettiin suoraan tuottajalta. Kuukauden saldo huimat 770,16 euroa. Olkoonkin, että tätä sekoittaa se, että kävin jostain syystä viime kuussa miestä selvästi enemmän kaupassa. Ensi kuussa yritän saada myös mieheltä tietoon nuo kauppasummat, niin vertailusta tulisi luotettavampi.

Kuukauden teemana oli viljaton ruokavalio. Kaurahiutaleita tuli tosin käytettyä jossain määrin. Eli oikeammin kuukaudesta muodostui siis gluteeniton. Yllättävää kyllä, kuukauden toteutus ei aiheuttanut isommin päänvaivaa. Osittain varmaankin koska syön kotimaisia viljoja muutenkin kohtalaisen vähän. Muutama lipsahdus osui kuukaudelle. Pari vierasvarakeksiä päätyi omaan suuhun. Kertaalleen tuli myös syötyä tortilloita.

Kuukausi näkyi selvästi kauppalaskujen saldoissa. Kauppaan meni enemmän rahaa kun edullinen hiilarihöttö jäi pois ostoskorista. Tämä tosin oli odotettavissa. Pitkälle prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka on edullista.

No entäs sitten ne vaikutukset olossa? Vatsa voi paljon paremmin. Turvotus väheni, samoin epämääräiset vatsakivut, joista kärsin ajoittain. Närästys oli myös poissa, osin tähän kyllä vaikuttanee stressin puuttuminen, kun olen nyt äitiyslomalla. Kuvittelen olevani myös hieman energisempi, mutta tähänkin vaikuttanee äitiysloma, sekä kesä. Mitään negatiivista sanottavaa en keksi. Näinollen viljaton linja jatkuu, joskaan ei yhtä tiukkana.

Loppuun voisin vielä listata hieman sitä, millä korvasin viljoja. Leivän tilalle otin siemennäkkileivän, jonka teen itse. Se on helppo ja nopea tehdä. Reseptistä voisinkin tehdä oman postauksen. Tortillalevyjen tilalle otin maissitortillat. Paitsi kerran, kun mies unohti ne ostaa. Keksit leivoin mantelijauhoihin. Tein raparperipiirakkaa, jonka jauhot korvasin osin mantelijauhoilla ja osin kaurajauhoilla.

Gluteenipitoisia viljoja sisältämätön leipominen tulee toki kalliimmaksi, mutta ravintoarvot ovat ihan erinäköiset. Otetaanpa vertailuksi vaikka se raparperipiirakka. Taikinaan tuli siis ohjeen mukaan vehnäjauhoja, korvasin puoliksi nämä mantelijauhoilla ja puoliksi kaurahiutaleista tehdyillä kaurajauhoilla.

Finelistä katsottuna vehnäjauhot sisältävät 100 g kohden makroja seuraavasti: hiilihydraatit 70 g, rasva 1,2 g, proteiinit 10,2 g. Kuituja on 3,5 g. Mikroravinteista löytyy mm. omega-6 459 mg, omega-3 27 mg, sterolit 49, kalsium 13 mg, kalium 150 mg, fosfori 95 mg, tryptofaani 130 mg, folaatti 17 mikrog. Ei siis ihmeemmin suojaravinteita.

Mantelijauhot taas sisältävät: hiilihydraatit 6,6 g, rasva 54 g, proteiinit 24,1 g. Kuituja 7,2 g. Mikroja: omega-6 7954 mg, omega-3 270 mg, sterolit 139, kalsium 276 mg, kalium 740 mg, magnesium 278, fosfori 490 mg, tryptofaani 170 mg, folaatti 48 mikrog, e-vitamiini 26,4 mg.

Kaurahiutaleet: hiilihydraatit 57 g, rasva 7,3 g, proteiinit 14,5 g. Kuituja 10 g. Mikroja: omega-6 1540 mg, omega-3 53 mg, sterolit 41, kalsium 43 mg, kalium 410 mg, magnesium 134, fosfori 430 mg, tryptofaani 210 mg, folaatti 46 mikrog.

Eli siis korvaamalla vehnäjauhot, ravintosisältö parani merkittävästi. Jos tuosta piirakasta saisi sokerin pois, voisi jo puhua terveellisestä herkusta.

Tässä kuussa ajattelin testata maidon poisjättämistä omasta ruokavaliostani. Taas kerran kokeilumielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti