torstai 8. tammikuuta 2015

Riittävän hyvä

Ihminen on omituinen olento. Hyvin harvoin olemme tyytyväisiä siihen, mitä meillä on. Sen sijaan käytämme paljon aikaa haaveilemalla paremmasta, uudemmasta, tyylikkäämmästä. Näin ainakin omalla kohdallani. Ja kun sen uuden saa, ei aikaakaan kun jo tuntuu siltä, että uusikin asia pitäisi korvata vielä uudemmalla ja paremmalla.

Olen vuoden yrittänyt pyristellä tästä eroon. On ok tehdä tarvitsemansa hankinnat huolella ja niihin panostaen. On vain järkevää miettiä mikä tuote palvelisi tässä tilanteessa parhaiten ja mahdollisimman pitkäikäisesti. Sen sijaan ei ole ok, että jatkuvasti olen korvannut aivan kelpoja tavaroita paremmilla. Nyt olenkin hiljalleen opettelemassa arvostamisen jaloa taitoa.

Jo parin vuoden ajan on tuntunut siltä, että kylpyhuoneen kaapistot olisi kiva korvata uudemmilla. Samaten kylpyhuoneen lavuaari. Sänkykin olisi kiva uusia. Samoin makuuhuoneiden vaatekaapit. Lisäksi keittiön pöytä on palvellut jo noin 12 vuotta, uuden voisi jo ostaa?

Vaan ei, nyt vuoden aikana olen hiljalleen pyristellyt eroon tästä. Kylpyhuoneen kaapistot toimivat oikein mallikkaasti tehtävässään. Niissä ei ole mitään vikaa. Mikäli haluan ne välttämättä valkoisiksi, voisin myös maalata ne. Tällä hetkellä maalaaminenkaan ei tunnu tarpeelliselta. Lavuaarissa on pieni halkeama, mutta ei se käyttöä haittaa. Sänky palvelee riittävän hyvin. Vaatekaapit samaten. Keittiön pöytä on kelvannut jo 12 vuotta, miksi se nyt pitäisi uusia?

Myös vaatteiden kohdalla on ollut kasvun paikka. Aavistuksen kulunut kelpaa yhä ihan hyvin. Nykyisellään olen paljon kotona, eikä vaatteiden pieni kuluminen kotona haittaa. Töissä täytyy toki näyttää siistiltä, mutta työtakin voi pitää kiinni, jolloin vaatteet eivät alta juuri näy. Vapaa-ajan menot ovat lähinnä ulkoilua, koirien kanssa harrastamista, kavereiden näkemistä. Näissä tilanteissa ei viimeisen päälle huoliteltu olemus ole välttämätöntä.

Kasvua siis tapahtuu, vaikka toki hitaasti. Ajattelu- ja käytösmalleja on silti mahdollista muokata. Tähän olen tyytyväinen. Tänä vuonna päätin liittyä Facebookin Vuosi ilman uusia vaatteita-kampanjaan. Tavoitteena siis olla ostamatta vuoteen lainkaan uusia vaatteita. Poikkeuksena sallitaan kolme "välttämätöntä" ostosta. Kampanjan lisäksi voisin luvata olla ostamatta vuoteen mitään sisustukseen liittyvää uutena. Tänä vuonna tavoitteena voisi olla oppia arvostamaan kunnolla sitä, mitä jo omistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti