torstai 29. tammikuuta 2015

Tavoite kerrallaan

Välillä tuntuu melkein raskaalta yrittää olla tiedostava kuluttaja. Niin monta asiaa tulisi ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä, että ostaminen tuntuu muuttuvan lähes mahdottomaksi. Toki ostamisen tarpeellisuuden puntaroiminen onkin hyvä juttu, kaikkea kuluttamista ei kuitenkaan voi lopettaa.

Kaupassa pitäisi huomioida tuotteen eettisyys, ekologisuus, kotimaisuus, hiilijalanjälki, kulutettut uusiutumattomat luonnonvarat, pakkausmateriaali... Ai niin, ja oikeastaan kaupassakaan ei olisi hyvä asioida, vaan ostaa tuotteet suoraan tuottajalta. 

Hankalaksi siis menee. Usein seison hyllyn edessä miettimässä mistä tinkiä tällä kertaa. Näinollen kehittelin tälle vuodelle uuden projektin. Otan joka kuulle oman tavoitteen johon keskittyä.

Tavoitteita on tullut jo mietittyä. Ainakin kotimaisuus, muovittomuus, lähiruoka, kasvisruoka, vegaanikuukausi, luomukuukausi olisivat mielenkiintoisia teemoja. Tuo vegaanikuukausi tosin saattaa olla hieman liian kunnianhimoinen tavoite, mutta jätetään harkintaan.

Helmikuun tavoitteeksi on valikoitunut kotimaisten tuotteiden suosiminen. Jokainen varmaan onkin kuullut kamppanjalauseen, jonka mukaan Suomeen saataisiin 10 000 uutta vuosityöpaikkaa, mikäli jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla lisää kotimaisia tuotteita taikka palveluita kuukaudessa. Lisäksi viennin heiketessä Venäjän pakotteiden myötä, on tärkeää että joku ostaa tuotteet kaupoista. Tällä voidaan ehkäpä myös vaikuttaa pakotteiden aiheuttamaan tuottajahintojen laskuun.

Kotimaisia tuotteita ostaessa voi myös varmistua siitä, että hikipajoilta vältytään, ja tuottaja on saanut edes kohtalaisen korvauksen tuotteestaan. Samaa takuuta kun ei saa vaikkapa Kiinalaisen tuotteen kanssa. Kotimaisella tuotteella kuljetusmatkat ovat myös lyhyempiä. Tosin vaikkapa kotimaisen kasvihuonekurkun hiilijalanjälki talvella voi silti olla espanjalaisen kaverinsa jälkeä suurempi. Kuten sanottu, aina ei voi voittaa. Ensi kuussa priorisoin kuitenkin ostoni niin, että ostan kotimaista niiden tuotteiden kohdalla, joissa se on mahdollista.

Koska suurin osa ostoista on luonnollisesti ruokaostoksia, aion tänä vuonna kuvata kauppakuitit ja kuun lopuksi tehdä niistä oman kirjoituksen blogiin. Näin saan seurattua tavoitteen etenemistä. Voisin vaikkapa viivata korostustussilla tuotteet, joiden kohdalta tavoite on täyttynyt. Tässä kuussa olen kuvannut myöskin kuitit, joten jonkinlaista vertailupohjaa on tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti