sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tavaroiden karsimisesta

Olen lueskellut taas paljon blogeja ja juttuja tavaroiden karsimisesta ja organisoimisesta. Viime vuonna raivasin asuntoon melkoisesti tilaa pistämällä kiertoo ison määrän tavaraa. Yhä tavaraa kuitenkin on.

Nyt koitan hahmotella minkä pois myyminen/lahjoittaminen vielä on järkevää. Tilannetta hankaloittaa ei niin minimalistinen puolisoni, joka on mm. ostanut tänne uuden voimapyörän, kun myin omani viime vuonna pois. Mies ei käyttänyt edellistäkään, mutta koki sitten tarpeelliseksi ostaa uuden. Tätä haluaisin luonnollisesti välttää viimeiseen asti, ei ole miltään osin järkevää hävittää tavaraa jota toinen sitten ostaa takaisin.

Aiemmin vein hyvällä omallatunnolla UFF:n ja muiden järjestöjen laatikoihin säännöllisesti kuluneempaa vaatetta, tai sitten ihan vaan vaatetta, johon olin kyllästynyt. Tämän jälkeen ostin tyytyväisenä uutta tilalle. Lisäksi nämä vaatteet olivat ketjuliikkeistä ostettuja, eli huonolaatuisia ja ekologiseti kestämättömällä tavalla tuotettuja. Tämän tyylistä kierrätystä olen huomannut monen harrastavan, kun viedään kierrätykseen edelliset rätit, oikeutetaan uusien osto.

Viime vuonna talouteen tuli edelleen peräti 41 vaatekappaletta. Luku on hämmentävän suuri, eikä missään nimessä tarpeen. Tätä tosin sekottaa se, että iso osa vaatteista tuli lahjoituksena äidiltäni, joka ostelee niitä liikaa, eikä sitten käytä ostamiaan vaatteita. Näidenkin kohdalla voisin jatkossa koittaa kieltäytymistä. Todennäköisesti äitikin sitten ostelee uusia paremmalla mielellä kun saa ostoksiaan tungettua eteenpäin?

Vaatteiden kohdalla olen tullut siihen tulokseen, ettei niistä ole enää syytä karsia. Sen sijaan käytän ostamani vaatteet loppuun ennen uusien hommaamista. Nykyinen vaatevarasto on jo niukka ja mahtuu hyvin kaappiin. Osa vaatteista on toki vähemmän mieluisia, mutta ihan käypiä vaatteita silti. Ei siis mitään syytä kierrättää niitä eteenpäin ja hetken päästä ostaa uusia lisää.

Lisäksi liinavaatteiden kohdalla olen tullut samaan tulokseen. Lakanoita ja pyyhkeitä on hieman ylimääräisiä. Ne ovat kuitenkin kuluvaa tavaraa ja määrä on järkevä säilyttää. Näin vältän uusien oston lähiaikoina. Myös näiden kohdalla olen opetellut loppuun käyttöä. Aiemmin hävitin pyyhkeet, joissa oli kulumisen jälkiä. Nyt aktiivikäytössä on kaksi pyyhettä, joihin on tullut reikä. Muuten pyyhkeet ovat hyvässä kunnossa. Olen opetellut tajuamaan, ettei pyyhkeen käyttöä haittaa, vaikka pyyhkeissä on pikkuvikaa. Lakanoiden kanssa ajattelin koittaa samaa taktiikkaa. Reiät voi parsia, ne eivät käyttöä haittaa.

Vaatteet ja liinavaatteet jäävät tänävuonna siis karsimisen ulkopuolelle. Sen sijaan muun tavaran kohdalla karsimista voi yhä harjoittaa. Voisin käydä läpi jo melko suppean kirjahyllyn, sekä muutamat koristetavarat ja miettiä niistä luopumista. Muutama keittiötarvike on myös harkinnan alla luopumisen suhteen ja lähtenee nettikirppikselle.

Tämä vuosi jäänee siis tavaroiden karsimisen osalta huomattavasti viime vuotta niukemmaksi. Sen sijaan tänä vuonna panostan siihen, etten osta uutta. Opettelen sen sijaan arvostamaan ja hyödyntämään jo olemassa olevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti